Een begrafenis of crematie tijdens de coronacrisis

Geplaatst op

Als een dierbare komt te overlijden, wil je niets liever dan op een mooie en liefdevolle manier afscheid nemen. Maar sinds 16 maart 2020 gelden er – vanwege de coronacrisis – andere regels ten aanzien van het houden van uitvaarten. Deze regels hebben vergaande gevolgen voor de manier waarop een uitvaart kan worden ingevuld en ze hebben dan ook veel impact op nabestaanden. Wij begrijpen dat u vragen hebt over deze strenge regels. Daarom zetten we een aantal antwoorden op de meest gestelde vragen voor u op een rijtje.

 

Hoeveel mensen mogen een uitvaart bijwonen?
Het aantal gasten dat bij een afscheidsdienst aanwezig mag zijn, is maximaal 30 personen. Diensten mogen alleen gehouden worden in kerken en in aula’s van een crematorium of uitvaartcentrum. Andere opties zijn op dit moment niet mogelijk.

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn tijdens rouwbezoek?
Rouwbezoek mag sinds 16 maart alleen nog in heel besloten kring. Concreet betekent dit dat er maar maximaal zes personen tegelijk in de ruimte mogen zijn, waarbij anderhalve meter afstand van elkaar houden de norm is. De aanwezigen mogen alleen komen op uitnodiging van de nabestaanden.

Zijn er mogelijkheden om meer dan 30 personen bij de uitvaart te betrekken?
De regel dat er niet meer dan 30 personen fysiek bij een afscheidsdienst aanwezig mogen zijn, wordt streng gehandhaafd. Voor anderen is het mogelijk om via een livestream online thuis de uitvaart te volgen. Ook kan een dienst worden opgenomen waarna deze gedeeld kan worden.

Een dierbare overlijdt en is (vermoedelijk) besmet met het coronavirus Covid-19
Bij het melden van overlijden, vertelt u dat uw dierbare (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. Wij zullen u en uw naasten vragen of u (ook) klachten hebt, zoals hoesten en koorts, omdat dit volgens het RIVM kan wijzen op een coronabesmetting. Er worden gepaste maatregelen genomen door de uitvaartbegeleider, zoals het dragen van beschermende kleding.

Is iemand na overlijden nog besmettelijk?
Het huidige coronavirus (Covid-19) is nog erg onbekend, maar uit onderzoek naar eerdere coronavirussen blijkt dat het virus maar relatief kort overleeft nadat iemand is overleden. Bij een lage temperatuur (koeling) en een hoge luchtvochtigheid is dit waarschijnlijk maximaal drie dagen. Corona wordt voornamelijk overgebracht door druppels via hoesten en niezen, waardoor deze manier van besmetten na overlijden niet meer van toepassing is. Het blijft wel belangrijk om te allen tijde het handhygiëne-protocol na te volgen en de andere beschermende maatregelen in acht te nemen.

Meer weten over de gevolgen van het coronavirus op uitvaarten? Neem gerust contact op met Arabesque Uitvaartverzorging in Zwolle.