Hoe verloopt een crematie?

Geplaatst op

Als een familielid of naaste overlijdt en u moet de crematie regelen, dan komt er in een korte tijd veel op u af. Wat moet er allemaal gebeuren om de crematie op gepaste wijze te organiseren en wie kan u hierbij helpen? In deze blog geven we een overzicht van de dingen waar mensen in dit proces tegenaan lopen. Zo komt u niet voor verrassingen te staan in een periode die toch al erg zwaar is.

 

De voorbereiding van een crematie

Het is allereerst van belang om erachter te komen wat de wensen van de overledene zijn. Misschien heeft de overledene hierover met u gesproken, of is er een document waarin de wensen zijn opgenomen. Vergeet ook niet de wensen van familie en naasten mee te nemen. Een crematie is in eerste instantie een gelegenheid voor de familie en naasten om afscheid te nemen en te rouwen.
Als u ongeveer weet wat de wensen zijn, neemt u contact op met een uitvaartorganisatie. Zij kunnen u helpen met een groot deel van de taken die komen kijken bij de organisatie. Zij hebben ook veel ervaring en zorgen ervoor dat u niets vergeet.

Hoe verloopt de dag van de crematie?

Samen met de uitvaartorganisatie wordt bepaald tussen welke tijden de ceremonie zal plaatsvinden. De gasten worden ontvangen in de ontvangstzaal van het crematorium, alwaar zij alvast het condoleanceregister kunnen ondertekenen. De naasten en familie zijn op dat moment vaak nog elders, bijvoorbeeld bij de overledene om de kist te sluiten, als daarvoor is gekozen. Dan volgt de afscheidsceremonie zoals die is voorbereid, met de gekozen muziek en sprekers. Na afloop is er ruimte voor de gasten om in de condoleancekamer de familie te condoleren, als dit gewenst is. Ook wordt er vaak voor gekozen om na de ceremonie nog met alle gasten een drankje te drinken en herinneringen op te halen. Al deze factoren zijn afhankelijk van de wensen van u en de overledene. Uw uitvaartorganisatie zal u helpen deze dag precies zo te structureren als u wenst.

De rouwperiode

Wat mensen weleens vergeten is dat na de dag van de crematie de werkelijke rouw vaak pas inzet. Uw uitvaartorganisatie kan u helpen om hulp te krijgen in dit rouwproces, als u dat nodig heeft.
Wilt u meer informatie over wat voor hulp u kunt krijgen bij het organiseren van een crematie? Neem contact op met Arabesque Uitvaartverzorging.