De naam ‘Arabesque’

 

Met regelmaat wordt mij de vraag gesteld hoe ik ben gekomen op de naam ‘Arabesque uitvaartverzorging’.

Als musicus voelde ik mij thuis in de periode van het impressionisme. Impressionisme is een term uit de kunstgeschiedenis die het eerst werd gebruikt in de schilderkunst. De term impressionisme is ontleend aan een bekend schilderij van Monet met als titel Impression: soleil levant (1872) (=Impressie, opkomende zon). Het doel van de impressionistische schilders was om meer door suggestie dan door precieze schildering de indrukken vast te leggen. Het impressionisme heeft iets vluchtigs over zich, het gaat meer om het gevoel, de verbeelding en het effect daarvan op de toeschouwer.

Het impressionisme in de muziek is vooral te vinden bij Claude Debussy. In zijn muziek gaat het om het weergeven van de indrukken. Vaak is het onderwerp de natuur. De muziek is heel kleurig, werkt met bijzondere klanken en heeft als kenmerk dat het voortkabbelt, dat het onderweg is, maar nergens naar toe gaat.

Eén van de pianostukken, de 1e Arabesque van Debussy, trof mij vanwege de golvende beweging in klank en notenbeeld. Het deed mij denken aan de golfbewegingen die zich in ieder mensenleven voordoen. De pieken en de dalen, de vreugde en het verdriet, de geboorte en de dood..

Dat deed mij weer denken aan een afbeelding die ik eens gezien had: een vallende druppel in een wateroppervlak, door mij geïnterpreteerd als de eerste traan van verdriet. Deze traan veroorzaakt een rimpeling in het water, maar op den duur zal het water tot rust komen. Het zal weer als een spiegel zo vlak zijn. Er is een nieuwe balans bereikt.

 

 

 

Daarmee werd voor mij duidelijk dat ik hiermee iets zou moeten doen voor mijn bedrijf. De naam Arabesque uitvaartverzorging was een feit en de vallende traan een inspiratie voor het logo.