Wassen en kleden

Het verzorgen en kleden van de overledene kan worden gedaan door medewerkers van Arabesque uitvaartverzorging, maar u kunt dit ook heel goed zelf. Als u het prettig vindt kunt u het samen met een medewerker van Arabesque uitvaartverzorging doen.

We wassen en kleden het lichaam, we leggen het recht, ogen en de mond worden gesloten. Er worden voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat lichaamsvocht vrijkomt. Dat kan tegenwoordig heel goed met behulp van incontinentiematerialen.

Het kleden van de overledene wil zeggen dat de overledene kleding krijgt aangedaan die u als familie hebt uitgezocht. Daarin is veel mogelijk. U kunt kiezen voor kleding waarvan u weet dat hij of zij die graag droeg, of kleding waarvan u vindt dat die hem of haar zo mooi staat.

Kleding die bij een belangrijke gelegenheid is gedragen kan voor een mooie symboliek zorgen. De één kiest voor een pyjama of een nachthemd, de ander voor een kostuum of een jurk. Dit is natuurlijk helemaal afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Het is raadzaam om dit in de uren direct na het overlijden te bepalen.