Een begrafenis

Tijdens het gesprek waar u uw wensen kenbaar maakt, spreken we natuurlijk ook over welke vorm u voor de uitvaart kiest. Betreft het een begrafenis of kiest u voor een crematie. Arabesque uitvaartverzorging informeert u over de mogelijkheden.

Wanneer u kiest voor een begrafenis zal de volgende vraag zijn welke begraafplaats uw voorkeur heeft. In Zwolle kennen we een aantal begraafplaatsen, zoals bv. de algemene begraafplaatsen Kranenburg, Voorst te Westenholte, Meppelerstraatweg en begraafplaats Windesheim. Dit zijn gemeentelijke begraafplaatsen.

Daarnaast kennen we de begraafplaats Bergklooster en het Rooms Katholieke Kerkhof.

 

Begraafplaatsen kennen verschillende soorten graven:

  • Algemeen graf

Een graf waarin één of meerdere mensen begraven kunnen worden die geen enkele relatie met elkaar hoeven te hebben. De eigenaar van de begraafplaats is en blijft rechthebbende van dit graf en bepaalt wie in dit graf begraven worden. Nabestaanden hebben geen zeggenschap over het graf en vaak gelden er sterk beperkende regels voor het plaatsen van een gedenksteen. Op sommige begraafplaatsen mag helemaal geen steen worden geplaatst.

  • Particulier graf

In de volksmond noemen we dit ook wel familiegraven. Eén familielid wordt rechthebbende van het graf en deze rechthebbende bepaalt wie er in het graf mogen worden begraven. Er zijn kosten verbonden aan dit recht en daarom zal dit graf duurder zijn dan een Algemeen graf.

  • Galerijgraf

De gemeente Zwolle biedt de mogelijkheid om begraven te worden in een galerijgraf. Dit is een nis die in een fraai vormgegeven muur verwerkt is. Een galerijgraf is een alternatief voor mensen die zich niet prettig voelen bij het idee om onder de grond te worden begraven of te worden gecremeerd. De galerijgraven bevinden zich op begraafplaats Kranenburg.

 

Elke begraafplaats heeft een eigen reglement voor wat betreft de mogelijkheden voor een grafmonument en grafbedekking. De steenhouwerij Beernink in Zwolle en Eijgelaar Natuursteen in Kampen kunnen u daar uitstekend in adviseren.

Graven kunnen voor meerdere personen geschikt zijn. De ene begraafplaats begraaft boven elkaar (2 of 3 lagen diep) andere begraafplaatsen begraven naast elkaar. Dit alles heeft met de ligging en de regelgeving van de begraafplaats te maken.

Naast de kosten voor het openen/sluiten van het graf en het uitsluitend recht, berekenen begraafplaatsen ook vaak onderhoudskosten. Dit betreft het maaien van het gras en het verzorgen van de bomen en struiken op de bgraafplaats. Voor het onderhoud van het graf en de grafsteen is de rechthebbende zelf verantwoordelijk.

Er zijn begraafplaatsen die de mogelijkheid bieden om de onderhoudskosten af te kopen voor een langere periode. Dat kan financieel aantrekkelijk zijn.

Natuurlijk kan Arabesque uitvaartverzorging ook voor dragers zorgen, maar realiseer u dat u dat ook heel goed kunt doen samen met familie of vrienden. We kunnen daarbij een rijdende baar gebruiken, maar het is ook mooi om écht te dragen. Een prachtig gebaar kan het zijn om iemand op de schouders te dragen. Nog eenmaal til je degene die je zo dierbaar is boven alle anderen uit. Iets om over na te denken …