Uitvaart tijdens corona

Afscheid nemen met meer dan 50 personen

Geplaatst op

Vanaf 28 april is het weer mogelijk om met meer dan 50 personen afscheid te nemen van dierbaren. Volgens de nieuwe maatregelen mogen er bij een uitvaart maximaal 100 personen aanwezig zijn, exclusief geestelijke medewerkers en medewerkers van de uitvaartonderneming en de begraafplaats of het crematorium. Dit is natuurlijk heel fijn, maar u moet er wel rekening mee houden dat diverse regels omtrent het coronavirus nog steeds van toepassing zijn. Dit beïnvloedt onder andere welke ruimte geschikt is voor uw uitvaart. Arabesque uitvaartverzorging in Zwolle vertelt u er graag meer over.

Een geschikte ruimte voor de uitvaart kiezen

Afstand houden blijft een van de belangrijkste manieren om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het is daarom belangrijk dat de locatie die u kiest voor de uitvaartplechtigheid groot genoeg is om alle bezoekers een zitplaats op 1,5 meter afstand van elkaar te kunnen bieden. Een ander punt om rekening mee te houden is dat als u na afloop gezamenlijk iets wil eten en drinken, de condoleance op dezelfde locatie als de uitvaart plaats moet vinden. De sluiting van eet- en drinkgelegenheden is namelijk niet van toepassing op uitvaartcentra. Kiest u een andere locatie voor de condoleance, dan geldt een maximaal aantal bezoekers van 30 personen. Hierbij mag geen eten of drinken geserveerd worden.

Blijf de geldende coronaregels volgen

Aanraking kan enorm troostend werken en we snappen maar al te goed hoe moeilijk het is om hier tijdens een uitvaart vanaf te zien. De kans op besmetting met het coronavirus is echter nog steeds aanwezig, dus het is van essentieel belang voor uw gezondheid en die van uw naasten om de geldende coronaregels te blijven volgen. Dit betekent dus dat alle aanwezigen 1,5 meter afstand moeten blijven houden, zowel tijdens de crematie of begrafenis als bij een eventueel drankje na afloop. Knuffelen en kussen is dus helaas nog steeds niet mogelijk.

Daarnaast moeten de bezoekers zich bij aankomst aanmelden en een korte gezondheidscheck ondergaan. Iedereen moet een vaste zitplek hebben en er wordt aangeraden zich zo min mogelijk te verplaatsen. Bij verplaatsing moet bovendien een mondkapje gedragen worden, maar op de zitplek mag dit af.

Wilt u de mogelijkheden bespreken voor een mooie, respectvolle uitvaart in Zwolle die binnen de coronaregels past?
Neem vrijblijvend contact op met Arabesque uitvaartverzorging.