Rituelen

Hoe rituelen helpen bij het rouwproces

Geplaatst op

Afscheid nemen van een dierbare is altijd moeilijk. Het is daarom belangrijk dat de uitvaart een invulling krijgt die waardig en persoonlijk is. Rituelen maken hier een waardevol onderdeel van uit. Ook na de uitvaart kunnen bijvoorbeeld jaarlijkse rituelen helpen tijdens het rouwproces. Arabesque uitvaartverzorging in Zwolle deelt daarom graag meer informatie over het belang van rituelen tijdens en na de uitvaart.

Het belang van (kleine) rituelen

Van een klein ritueel als het leggen van bloemen op de kist tot een groter ritueel als een erehaag op weg naar de uitvaart – rituelen verbinden de nabestaanden, geven het moment waarde en markeren verschillende momenten in het afscheid. Een ritueel kan zo eenvoudig zijn als het begeleiden van de baar uit de woning van de overledene en even stilstaan bij de drempel om een paar woorden te zeggen.

Kerkelijke rituelen, zoals het aansteken van kaarsen rond uw dierbare met de paaskaars, zorgen niet alleen voor een onderlinge verbinding, maar ook een diepere verbinding met de Allerhoogste. Dit kan een ontzettend mooi moment zijn. Ook buiten de kerk wordt het aansteken van een kaarsje als een bijzonder mooi ritueel ervaren.

Rituelen in de coronatijd

Door de huidige maatregelen omtrent het nieuwe coronavirus kan slechts een klein gezelschap de uitvaart fysiek bijwonen. Hierdoor worden nieuwe en grotere rituelen gecreëerd, zodat anderen zich ook echt bij het afscheid kunnen betrekken. Een goed voorbeeld hiervan is de erehaag: u staat samen langs de weg, werpt bloemen op de rouwauto en begint voorzichtig een applaus. Zo’n moment kan echt voor kippenvel zorgen!

Tijdens de livestream van de uitvaart creëert u ook een prachtig moment door allemaal thuis een kaarsje aan te steken. Het lijkt zo klein en gemakkelijk, maar zoiets kan de nabestaanden enorm verbinden. Zo voelt u zich ook op afstand allemaal echt even samen tijdens het afscheid. Natuurlijk kunt u hier ook perfect uw eigen invulling aan geven voor een geheel persoonlijk ritueel.

Rituelen na de uitvaart

Ook na de uitvaart helpen rituelen u met het rouwproces. Traditioneel worden overleden dierbaren in de Protestantse kerk herdacht op Eeuwigheidszondag, de zondag voor de eerste Advent, en in de Katholieke kerk op Allerzielen, op 2 november. Ook buiten de kerk zijn er natuurlijk mogelijkheden tot herdenking. Zo vindt in Zwolle elk jaar in november een wandeling over met fakkels verlichte begraafplaatsen en het crematorium plaats. U luistert samen naar muziek met een kaars in uw hand en denkt aan uw dierbare.

Wilt u meer weten over rituelen of uw wensen voor een uitvaart in Zwolle bespreken? Neem gerust contact op met Arabesque uitvaartverzorging.